„Sfinții sunt pentru noi prieteni și modele de viață. Iar Biserica îi propune credincioșilor spre venerare ca atare. Desigur, nu putem imita un papă ca papă, dar cred că în cazul lui Albino Luciani este vorba de o bogăție de virtuți omenești, creștine, preoțești, pe care toți le pot imita”, spunea în urmă cu doi ani card. Pietro Parolin, Secretar de Stat în Vatican și președinte al Fundației Vaticane Ioan Paul I.
Inspirată de aceste cuvinte, Asociația Papa Luciani a propus câteva zile de exerciții spirituale pentru preoți, sub îndrumarea preotului italian Davide Fiocco, din Dieceza da Belluno-Feltre (Italia), dieceza de origine a lui Albino Luciani. Pr. Fiocco se ocupă de treisprezece ani de Cauza de canonizare a Papei Ioan Paul I în dieceza sa și este co-autor al documentației care a condus la beatificarea acestui papă. Exercițiile s-au desfășurat în limba italiană, în perioada 1-3 octombrie a.c., la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov), și au fost organizate împreună cu Oficiul pastoral pentru cler al Arhidiecezei Romano-Catolice de București și cu binecuvântarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop mitropolit de București. La exerciții au luat parte doisprezece preoți din Arhidieceza de București, un preot al Episcopiei greco-catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București și ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit emerit de București.
Pr. Davide Fiocco le-a vorbit preoților despre Papa Luciani și viața sa de sfințenie și le-a oferit ocazia să aprofundeze mesajul lui Albino Luciani direct din învățătura acestuia, oferindu-le la fiecare meditație și un text al Papei Luciani, din „Opera Omnia”, pentru reflecție personală. Unul dintre preoți a mărturisit după prima zi că era impresionat și că nu mai participase la astfel de exerciții spirituale. Iar ÎPS Ioan Robu a declarat, la final, pentru Agenția Sir, a Bisericii Catolice din Italia: „M-am bucurat să particip la aceste exerciții spirituale și să ascult pe cineva care vorbește atât de frumos despre Papa Luciani. Am observat că și ceilalți preoți au fost deosebit de atenți la predicile lui don Davide Fiocco, care ilustra mereu cele spuse prin exemplul Papei Luciani, subliniind marea lui credință, umilință, simplitate și încredere în Dumnezeu. Așa cum i-am spus și predicatorului exercițiilor, sunt sigur că Papa Luciani, de acolo, de Sus, ne veghează pe noi cei de aici, din Biserica locală, care totuși nu l-a uitat și nu-l va uita”.
În zilele care au precedat exercițiile spirituale pentru preoți, Pr. Davide Fiocco a avut ocazia de a-l întâlni pe ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop mitropolit de București. Atât Pr. Davide cât și ÎPS Aurel și-au manifestat bucuria pentru devoțiunea și interesul Bisericii locale pentru viața de sfințenie și învățătura Papa Luciani. Sâmbătă, 28 septembrie – ziua aniversării morții Papei Luciani –, Pr. Davide Fiocco a concelebrat la Biserica Italiană din Capitală la Sf. Liturghie prezidată de Pr. paroh Daniel Bulai. La celebrare au participat credincioși români și italieni, iar Pr. Davide Fiocco a ținut un cuvânt de învățătură în limba italiană, tradus în română de Pr. Daniel Bulai. Preotul italian a vorbit despre Albino Luciani și cauza de beatificare a acestuia, și a încheiat cu apelul la unitate eclezială, pe care Papa Ioan Paul I (Luciani) l-a adresat colegiului cardinalilor, pe 30 august 1978: „Să căutăm împreună să oferim lumii o imagine a unității, chiar dacă e nevoie să sacrificăm câte ceva uneori; însă vom pierde totul dacă lumea nu ne vede strâns uniți”.
Duminică, 29 septembrie, când Biserica Catolică a celebrat Ziua mondială a refugiatului și migrantului, Pr. Fiocco a concelebrat dimineață în Catedrala Sf. Iosif din București, la Sf. Liturghie prezidată de PS Cornel Damian. Prezentându-l pe Pr. Fiocco, PS Cornel a amintit, totodată, că părinții lui Albino Luciani au fost emigranți, și că tatăl lui, Giovanni Luciani, a fost constrâns să muncească în străinătate încă de la vârsta de 11 ani, pentru a-și ajuta financiar familia. La sfârșitul Sf. Liturghii, Pr. Davide Fiocco a apreciat participarea numeroasă a credincioșilor la Jertfa euharistică și a amintit că, pe 2 septembrie 1978, Albino Luciani ar fi trebuit să meargă în Elveția, pentru a vizita emigranții italieni originari din dieceza de Belluno-Feltre. „Nu a putut face acest lucru – a explicat Pr. Fiocco –, pentru că între timp fusese ales papă. Acea vizită nerealizată, primiți-o în mod spiritual voi astăzi, dat fiind că într-un mod atât de singular și într-o țară atât de îndepărtată de Italia există această devoțiune [pentru Papa Luciani] în dieceza voastră, lucru care pe noi ne bucură profund”.
Pe durata șederii sale în România, Pr. Davide Fiocco a avut ocazia să viziteze diferite catedrale din Capitală – greco-catolică, romano-catolică, ortodoxă (catedrala nouă și cea veche), luterană –, Biserica Bărăția, Biserica Italiană, Palatul arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, studiourile Angelus Tv, Biblioteca Centrului de studii bizantine „Sf. Petru și Andrei” a Părinților augustinieni asumpționiști din București, precum și diferite obiective culturale ori simbolice pentru capitala României: de ex. Librăria Cărturești Carusel, Lupa Capitolina, Muzeul Național de Artă, cu Galeria de artă veche românească etc. De asemenea, Pr. Davide a vizitat marți, 1 octombrie, Mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani, unde episcopul martir Iuliu Hossu a trăit mulți ani, după schimbarea încadrării detenției cu domiciliu obligatoriu, până la sfârșitul vieții sale când, de aici a fost dus la Spitalul Colentina din Capitală, în 1970, și a trecut la cele veșnice pe 28 mai. Istoria i-a asociat, într-un mod aparte, pe episcopul român martir și pe Albino Luciani: la consistoriul din 5 martie 1973, când Albino Luciani – pe atunci Patriarh de Veneția – a fost creat cardinal de Papa Paul al VI-lea, Pontiful a făcut cunoscut public numele cardinalului Iuliu Hossu, pe care îl crease „in pectore” la consistoriul din 28 aprilie 1969. Cu acea ocazie, Papa l-a descrie pe episcopul martir ca pe un „ilustru slujitor al Bisericii, deosebit de merituos prin fidelitatea lui și îndelungatele suferințe și privațiuni cauzate de aceasta; simbol și reprezentant, el însuși, al fidelității multor episcopi, preoți, călugări, călugărițe și credincioși ai Bisericii române de rit bizantin”.
La finalul vizitei sale în România, Pr. Davide Fiocco a declarat, pentru agenția Sir: „Pentru mine a fost o întâlnire foarte semnificativă cu o comunitate eclezială care este minoritară, dar foarte vie. Mă impresionează în mod particular devoțiunea față de Fericitul Ioan Paul I într-o țară atât de îndepărtată [de Italia]. Întâlnirea cu clerul local a fost oarecum ca o înfrățire între preoții din Belluno-Feltre și cei din București, în numele Papei Luciani”. Pr. Fiocco a primit în dar, din partea Asociației Papa Luciani, albumul cu desenele mons. Vladimir Ghika, precum și biografia în italiană a acestuia, scrisă de Anca Mărtinaș, o icoană bizantină cu Preasfânta Treime, un desen în acuarelă, reprezentând Sanctuarul „Regina Carmelului”, de la Ciofliceni, realizat de Lavinia Manuchian Dăncescu, un album cu fotografii din România și câteva mici obiecte artizanale realizate manual în ceramică Horezu. La rândul său, Pr. Fiocco a oferit Asociației Papa Luciani un autograf pe cartea sa de autor „Tracce di attualità. Giovanni Paolo I tra ieri e oggi” (Ed. Messaggero Padova 2022), cu mesajul, în limba latină, dar pe care îl redăm în română: „Pe acest pământ, Dumnezeu a făcut să strălucească lumina fiului diecezei noastre”.
„Pentru asociația noastră, dar și pentru Biserica locală, prezența lui don Davide la București a fost un dar de la Dumnezeu – a declarat Cristina Grigore, președinta Asociației Papa Luciani, la finalul vizitei preotului italian –. Părintele este un foarte bun cunoscător al vieții și învățăturii Papei Ioan Paul I, pe care l-a întâlnit și personal, în copilărie. Îi mulțumesc foarte mult că a acceptat invitația noastră și, așa cum i-am spus, sper ca aceasta să fie prima vizită a sa la noi în țară, urmată de altele. Are, în mod evident, multe lucruri frumoase să ne împărtășească despre acest papă beatificat pe 4 septembrie 2022, care, deși a condus Biserica Catolică doar 34 de zile, este de o importanță – după cum spunea urmașul său, Ioan Paul al II-lea – «invers proporțională cu durata pontificatului său». Luciani este un papă care merită să fie cunoscut de români”.
Asociația Papa Luciani