Papa Francisc, în rugăciune la mormântul Papei Ioan Paul I

La scurt timp după moartea Papei Ioan Paul I, din diferite părți ale lumii s-au făcut cereri de deschidere a procesului de beatificare a sa. Cererea a fost oficializată în 1990 și semnată de 226 de episcopi brazilieni, printre care patru cardinali.

La 26 august 2002, la sfârșitul Sfintei Liturghii celebrate la Canale d`Agordo, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la alegerea ca Papă a lui Albino Luciani, Episcopul de Belluni-Feltre, Mons. Vincenzo Savio a anunțat începerea fazei preliminare de adunare de documente și mărturii necesare deschiderii procesului de beatificare.

La 8 iunie 2003, la încheierea Adunării sinodale desfășurate în Catedrala din Belluno, Episcopul Savio a anunțat că Sfântul Scaun, prin Congregația pentru Cauzele Sfinților, și-a exprimat „părerea pozitivă” referitor la „posibilitatea de a se continua”, cu etapele stabilite, procesul pentru cauza de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Ioan Paul I”, și că „acordă cu bucurie permisiunea ca investigațiile referitoare la viața și virtuțile Slujitorului lui Dumnezeu Ioan Paul I să se desfășoare, la nivel diecezan, de către Curia diecezană a Diecezei de Belluno-Feltre”.

La 23 noiembrie 2003, la ora 15.00 (ora Italiei), în Catedrala din Belluno a avut loc sesiunea de începere a investigațiilor diecezane din cadrul procesului de beatificare. Sesiunea a fost prezidată de Episcopul Savio, în prezența Prefectului Congregației din Vatican pentru Cauzele Sfinților, Cardinalul Jose Saraiva Martins.

La 10 noiembrie 2006 a avut loc în Catedrala din Belluno sesiunea de închidere a investigațiilor diecezane din cadrul procesului de beatificare.

La 27 iunie 2008, Congregația pentru Cauzele Sfinților a semnat decretul de validitate în ce privește investigația diecezană referitoare la beatificare.

La 30 mai 2009 s-a încheiat, la Altamura, procesul legat de presupusa vindecare miraculoasă a lui Giuseppe Denora; actele au fost transmite Congregației pentru Cauzele Sfinților, pentru ca acestea să fie analizate de comisia medicală și de cea teologică.

La 16 octombrie 2015, Episcopul de Belluno-Feltre l-a numit ca nou postulator al Cauzei pe cardinalul Beniamino Stella.

La 17 octombrie 2016 a fost depusă Positio la Congregația pentru cauzele sfinților: 5 volume, însumând peste 3.600 de pagini.

Pe 1 iunie 2017, Comisia teologică a dat aviz pozitiv Cauzei, iar pe 7 noiembrie același an, Cauza a primit aviz pozitiv din partea Comisiei cardinalilor și episcopilor. Pe 8 mai, Papa Francisc a semnat decretul prin care erau proclamate virtuțile lui Ioan Paul I, putând fi numit, astfel, Venerabil.

Pe 13 octombrie 2021, Papa Francisc a autorizat Congregația pentru cauzele sfinților să emită decretul referitor la miracolul atribuit mijlocirii Venerabilului Papă Ioan Paul I (Albino Luciani), iar pe 4 septembrie 2022 l-a beatificat pe Papa Luciani, la Roma.

În iulie 2023, mons. Renato Marangoni, Episcop de Belluno-Feltre, l-a numit pe Pr. Davide Fiocco delegat diecezan pentru cauzele sfinților. Pr. Fiocco are, așadar, misiunea de a continua procesul pentru canonizarea Fericitului Ioan Paul I. Cei care au dobândit haruri deosebite prin mijlocirea Fericitului Ioan Paul I sunt rugați să transmită mărturia lor la Postulatura Cauzei de Canonizare a Papei Luciani (beatogp1@chiesabellunofeltre.it) sau la Asociația noastră (v. contact).

Cu ocazia primei comemorări liturgice a Fericitului Ioan Paul I, din 26 august 2023, Dieceza de Belluno-Feltre a publicat textele liturgice pentru această comemorare facultativă (v. aici) și o nouă rugăciune, pentru canonizarea Papei Luciani (v. aici).

 

______________________________

* Sursa: Cathopedia și Fondazione vaticana Giovanni Paolo I.

Show Buttons
Hide Buttons