de Ary Waldir Ramos Díaz

Preotul argentinian, care i-a propus mamei micuței Candela să ceară mijlocirea Papei Luciani, afirmă că îl invocă în rugăciune de mai bine de 43 de ani pe viitorul fericit .

Sursa foto: Aleteia.org

„Roxana a fost o mamă curajoasă, care nu s-a îndepărtat nicio clipă de crucea fiicei sale Candela”, a afirmat Părintele José Dabusti, care i-a propus doamnei Roxana, mama Candelei Giarda, să îl invoce pe Ioan Paul I ca să mijlocească pentru sănătatea fiicei sale pe 22 iulie 2011, în noaptea în care, conform medicilor, copila ar fi urmat să moară.

Vindecarea miraculoasă a Candelei, care suferea de o formă gravă de encefalopatie, permite ca Papa Albino Luciani să fie declarat fericit. Decretul a fost autorizat de Papa Francisc pe 13 octombrie anul curent.

Părintele Dabusti, în vârstă de 56 de ani, dintre care 30 de preoție, actualmente paroh al Bisericii Nuestra Señora de las Mercedes din cartierul Belgrano din Buenos Aires (Argentina), a povestit pentru Aleteia câteva detalii despre miracol și devoțiunea sa către Ioan Paul I.

Preotul l-a ales pe „Papa surâsului” ca să mijlocească pentru sănătatea micuței Candela pentru că de când avea 13 ani păstrează „în amintire și în inimă figura, persoana și mărturia plină de bucurie” a Papei care a stat pe tronul lui Petru doar 33 de zile.

Dabusti era adolescent în 1978, și a rămas impresionat atunci când Albino Luciani a fost ales papă. Încă de la început a admirat „umilința sa profundă, simplitatea de care a dat dovadă în preoție și prin persoana sa”.

Devoțiunea față de Ioan Paul I

Parohul își amintește că după moartea celui de al 263-lea succesor al lui Petru a nutrit o „profundă afecțiune, o devoțiune” față de acesta, și spune că acest lucru l-a determinat mereu să i se încredințeze lui „maturizând și discernând vocația la preoție”.

„În perioada mea de formare, am avut totodată posibilitatea de a le cele celor care mergeau la Roma să se roage la mormântul lui Ioan Paul I ca să fiu un preot bun”.

Părintele Dabusti admite, însă, că pe lângă devoțiunea sa „se numără și dățile în care am cerut unuia sau altuia să-l invoce pe Ioan Paul I, inclusiv când erau examinate virtuțile sale eroice”.

Vocația

Preotul a amintit cum au decurs lucrurile pe 22 iulie 2011. „Când Candela era internată la Fondazione Favaloro cu o situație clinică foarte gravă, mama ei a mers la parohia Nuestra Señora de la Rábida, al cărei paroh eram pe atunci, și mi-a cerut să o vizitez pe fiica ei, care era în terapie intensivă în secția de pediatrie”.

Ulterior, a vorbit despre momentul în care a cerut mijlocirea viitorul fericit: „M-am dus să mă rog împreună cu Roxana și erau acolo și infirmiere, și ne-am rugat cu toții, împreună, am pus mâna pe trupușorul Candelei și atunci le-am propus să cerem mijlocirea lui Ioan Paul I pentru vindecare”.

Mama micuței nu știa cine fusese Papa Albino Luciani, și atunci părintele Dabusti i-a explicat pe scurt motivele pentru care Ioan Paul I i-ar fi putut ajuta în acea situație disperată. „A fost o rugăciune spontană, o inspirație, venită din inimă”.

Pr. Juan José Dabusti

Miracolul

„În aceeași noapte din 22 iulie 2011 s-au observat primele semne ale îmbunătății stării de sănătate, iar a doua zi dimineață era încă în viață”, deși medicii spuseseră că ar fi urmat să moară înainte de ivirea zorilor. „Starea ei s-a îmbunătățit zi după zi, a fost detubată, a ieșit de la terapie intensivă”.

„Medicii spuneau despre Candela că urma să rămână într-o stare vegetativă sau cu profunde leziuni cerebrale”. Înainte de miracol, situația clinică era foarte gravă, caracterizată prin numeroase crize epileptice cotidiene și de o stare septică provocată de o bronhopneumonie.

Chiar dacă o comisie de teologi și de medici au considerat cazul inexplicabil pentru știință, vocile sceptice nu contenesc. „Cred că atât știința cât și credința ne dovedesc tot mai mult cum înaintează împreună mână în mână”, pentru că „învață să dialogheze tot mai mult și să fie complementare”, a afirmat părintele Dabusti.

Știința

Știința descoperă „că răspunsurile definitive nu sunt mereu de găsit, că Dumnezeu acționează prin știință și dincolo de ea. Adesea, ca să zic așa, Dumnezeu împlinește miracole prin progresele științifice”.

Persoane sceptice refuză și idea că Dumnezeu se folosește de „mijlocitori” pentru a săvârși minuni. „Dumnezeu însuși decide să se facă om asemenea nouă. Prin aceasta, ne dovedește valoarea ființei omenești. De aceea, așa cum ființa umană poate fi solidară pe Pământ, mijlocirea acestor bărbați și a acestor femei care au trecut deja în Casa Tatălui este foarte prețioasă. Credem în comuniunea sfinților”.

Dar de ce are nevoie Dumnezeu de mijlocitori?

„Dumnezeu poate acționa în mod direct, nu are nevoie de mijlocitori, altfel nu ar fi Dumnezeu… Dumnezeu vrea să se folosească de mijlocitori pe Pământ și în Cer”.

Preotul a vorbit cu medici agnostici atunci când studiau cazul vindecării Candelei. „Spuneau ceea ce credeau, dar erau deschiși să constate că existau lucruri foarte impresionante în însănătoșirea copilei. A fost ceva neașteptat din punct de vedere științific”.

„Eu priveam trupul Candelei din partea stângă a patului, iar mama era pe partea dreaptă, împreună cu infirmierele”. Părinte Dabusti povestește forța cu care era implorat Dumnezeu pentru sănătatea copilei.

„Este clar că mă impresiona suferința ei după atâtea luni. Acest lucru îl impresionează și pe Dumnezeu, și nu vă imaginați forța și credința mamei (Roxana) care a dobândit miracolul de la Dumnezeu prin mijlocirea lui Ioan Paul I”.

Papa Ioan Paul I

Pontificatul lui Ioan Paul I a fost cel mai scurt din istoria recentă, a durat doar 33 de zile. Până acum, a fost ultimul papă italian. În anul morții sale, istoria relatează succedarea a trei Papi la Vatican. A fost primul episcop al Romei care s-a născut și a murit în sec. al XX-lea.

„A fost vorba de un pontificat scurt, dar profetic, pentru că a fost bobul de grâu căzut în pământ și mort pentru a da rod în pontificatele următoare, de la Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, la Francisc. Figuri distinse și complementare”, a specificat părintele Dabusti.

 


Text original: Padre Dabusti: “Come ho presenziato al miracolo di Giovanni Paolo I” , tradus și publicat cu permisiunea Aleteia.
Traducere în limba română: Cristina Grigore.
Anumite drepturi rezervate.

Show Buttons
Hide Buttons