București, nr. 8/03.08.2022

Comunicat de presă:
O nouă asociație de credincioși în Biserica Catolică din România:
Asociația Papa Luciani

Cu decret arhiepiscopal din 1 august a.c., ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a recunoscut Asociația Papa Luciani ca „asociație privată de credincioși în conformitate cu normele canonice” și a aprobat statutele organizației pentru o perioadă de trei ani, ad experimentum. Totodată, a numit un asistent spiritual al Asociației, în persoana Pr. Alois Arcana, preot al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Înființată în primăvara acestui an, Asociația Papa Luciani are principalul scop de a promova personalitatea şi învăţătura lui Albino Luciani (1912-1978), jurnalist, scriitor, catehet şi episcop catolic italian, ales papă al Bisericii Catolice în august 1978 (Ioan Paul I). Asociația este constituită sub forma unei organizații fără scop lucrativ, cu personalitate juridică, și este înregistrată civil în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, acum având și recunoaștere canonică din partea Arhidiecezei Romano-Catolice de București, pe teritoriul căreia a luat ființă.

Asociația Papa Luciani este înființată de membri fondatori dna Cristina Grigore – jurnalistă catolică și traducătoare, cu funcția de președinte -, Pr. Alois Arcana – paroh de Predeal, cu funcția de vicepreședinte – și dl Daniel Filip – consilier juridic la Arhiepiscopia Romano-Catolică București, cu funcția de secretar.

„Este o inițiativă nouă în peisajul eclezial catolic românesc, dar în spate sunt aproape șapte ani de eforturi personale de a face cunoscute personalitatea Papei Ioan Paul I – Papa Luciani – și învățătura lui. Am început acest drum cu un site internet – papaluciani.ro – și o pagină de Facebook, din dorința de a oferi acces cititorilor de limbă română la învățătura lui Albino Luciani. Acum, prin asociație, vor ajunge la mai mulți exemplul de credință și învățătura Papei Ioan Paul I, care va fi beatificat la Roma, de Papa Francisc, pe 4 septembrie a.c.”, a declarat Cristina Grigore, președinta Asociației Papa Luciani.

La inițiativa Asociației Papa Luciani au apărut deja, în traducere în limba română, două cărți ale lui Albino Luciani, „Illustrissimi. Scrisorile patriarhului” (Ed. Serafica 2021) și „Catehetica în firimituri” (Ed. Serafica 2022), și vor urma și alte lucrări editoriale cu învățătura acestui papă.

Biroul de presă

––––––––––
ASOCIAȚIA PAPA LUCIANI
Str. Troiței 12, Chitila, 077045 Ilfov
papaluciani.ro @ gmail.com
+40 741 121 194

Show Buttons
Hide Buttons