Carte de catehetică a lui Albino Luciani la Editura Serafica.

Albino Luciani a scris această carte – pe care a dedicat-o mamei lui, „prima mea învățătoare de catehism” – cu gândul la laici care fie predau în mod oficial catehismul, fie sunt părinți ori bunici și, prin urmare, sunt primii care le vorbesc copiilor sau nepoților lor de Dumnezeu, fie sunt adulți care trebuie să decidă pentru instruirea religioasă a copiilor lor la școală sau biserică.

Cu fraze simple – asemenea unor firimituri – și într-o manieră sintetică și pedagogică, Luciani vorbește despre ce este catehismul și de ce este nevoie de catehism, despre misiunea și calitățile catehetului, despre elevul lecției de catehism, despre metodele recomandate etc.

Ca și în cazul volumului „Illustrissimi. Scrisorile patriarhului”, cititorul va fi surprins de actualitatea acestei cărți, scrisă de Luciani în 1949, de tonul lui colocvial, de profunda cunoaștere a societății și a omului, de franchețea cu care spune lucruri pentru care astăzi ar putea fi acuzat că nu este politically correct.

După prima ediție publicată în Dieceza de Belluno, din nordul Italiei, al cărei pro-vicar general era la acea vreme, Catehetica în firimituri a fost publicată apoi de Edizioni Paoline, în șase ediții succesive, până în 1965, cu unele mici retușări aduse de autorul însuși; în mai 1979, suorile pauline au tipărit din nou cartea, cu o prefață de Jean Guitton, apariție urmată de alte cinci ediții în Italia. Ultima ediție în limba italiană a apărut în 2009 la Edizioni San Paolo, tradusă în limba română în volumul de față.

Editura: Editura Serafica
Traducător: Cristina Grigore
An apariție: 2022
Număr pagini: 128
Dimensiuni: 20 x 13 cm
Recomandată pentru vârsta: Audiență generală
Note: Da

 

citește câteva pagini cumpără

 

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons