IOAN PAUL I
ANGELUS DOMINI
Duminică, 10 septembrie 1978

Luciani_angelus 2La Camp David, în America, președinții Carter și Sadat și primul ministru Begin lucrează pentru pace în Orientul Mijlociu. Toți oamenii sunt înfometați și însetați de pace, îndeosebi cei săraci, care în vremuri tulburi și de război plătesc și suferă cel mai mult; de aceea privesc cu interes și mare speranță spre reuniunea de la Camp David. Și papa s-a rugat, a cerut rugăciuni și se roagă pentru ca Domnul să binevoiască să sprijine eforturile acestor oameni politici. Eu am fost foarte impresionat de faptul că cei trei președinți au vrut să exprime public speranța lor în Domnul, prin rugăciune. Frații în religie ai președintelui Sadat obișnuiesc să spună astfel: „e o noapte neagră, o piatră neagră şi pe piatră o mică furnică; dar Dumnezeu o vede, nu uită de ea”. Preşedintele Carter, care este un creştin practicant, citeşte în Evanghelie: „Bateţi şi vi se va deschide, cereţi şi vi se va da. Nu va cădea nici măcar un fir de pe capul vostru fără Tatăl vostru care este în ceruri”. Iar premieru Begin aminteşte că poporul evreu a trăit cândva vremuri foarte grele şi s-a adresat Domnului plângându-se astfel: „Ne-ai abandonat, ne-ai uitat!”. „Nu! – a răspuns prin profetul Isaia – poate oare o mamă să uite de propriul copil? Şi chiar de s-ar întâmpla, Dumnezeu nu va uita niciodată de poporul său”.

Şi noi, care ne aflăm aici, avem aceleaşi sentimente; noi suntem iubiţi de Dumnezeu cu o iubire nesfârşită. O ştim: are mereu privirea aţintită asupra noastră, chiar şi atunci când pare că e noapte. Este tată; ba mai mult, e mamă. Nu vrea să ne facă rău; vrea să ne facă numai bine, tuturor. Fiii, dacă se întâmplă să fie bolnavi, au un motiv în plus pentru a fi iubiți de mama. La fel și noi, dacă se întâmplă să fim bolnavi de răutate, rătăciți, avem un motiv în plus să fim iubiți de Domnul.

Cu aceste sentimente vă invit să vă rugați împreună cu Papa pentru fiecare dintre noi, pentru Orientul Mijlociu, pentru Iran, pentru întreaga lume.

© Copyright 1978 – Libreria Editrice Vaticana, www.vatican.va
© Traducere în limba română: Cristina Grigore

Show Buttons
Hide Buttons